DOPRAVA ZDARMA OD 700,- Kč a k tomu LAHODNÁ TYČINKA ZDARMA KE KAŽDÉ OBJEDNÁVCE :-) POSÍLÁME I NA SLOVENSKO

Extrifit Moderní výživa + šťavnatá tyčinka ZDARMA

Neohodnoceno
 
DÁREK ZDARMA Efekt lupa
 
Dostupnost Skladem (1 ks)
Můžeme doručit do
19.5.2021
Běžná cena 787 Kč
Ušetříte 182 Kč (–23 %)
605 Kč    
Kód produktu 1-12255001
Značka Extrifit
Kategorie Knihy a časopisy
 

Nejkomplexnější kniha o sportovní výživě pro fitness a silové sporty na českém trhu.

Když před téměř 20 lety přišla do českých knihkupectví kniha amerických autorů Gerarda Thorna a Phila Embletona s názvem Suplementy ve výživě, stala se na dlouhou dobu „sportovní biblí“ pro všechny, kteří chtěli poznat problematiku sportovní výživy do detailů. S ohledem na dynamické změny ve sportovní výživě však v ní publikované informace brzy zastaraly a bohužel se od té doby na trh nedostala kniha, která by nabídla opravdu komplexní souhrn posledních znalostí z oblasti sportovní výživy tak, aby to vyhovovalo praktickým potřebám současných sportovců z oblasti fitness a silových sportů. Několik publikací vyšlo, nicméně buď byly spíše vědeckého zaměření, nebo zaměření praktického, ale s příliš povrchním pohledem. Kniha Moderní výživa ve fitness a silových sportech ale přináší obojí - pohled na sportovní výživu a doplňky z úhlu nejnovějších vědeckých výzkumů a studií, zároveň také obrovský díl praktických přístupů pro co nejsnadnější využití čtenáři na všech úrovních - od začínajících až po profesionální sportovce.

V čele autorského týmu knihy stál Lukáš Roubík, autor bestselleru Příprava na soutěž v kulturistice od A do Z, spoluautory teoretické části knihy jsou Miloslav Šindelář a Radomil Vašík. Do praktické části přispěli Milan Šádek a Tomáš Bureš, Sabina Pleváková, Aleš Lamka, Jiří Tkadlčík, Jiří Orság, Filip Trojovský a Milan Špingl.

Hlavním cílem kolektivu autorů bylo přinést na trh moderní a komplexní publikaci s nejnovějšími a vědecky podloženými poznatky o všech aspektech sportovní výživy ve fitness a silových sportech.

První část rozsáhlého textu se věnuje základům biochemie a fyziologie sportovní výživy, fungování metabolismu v kontextu sportovního tréninku, dávkování a načasování příjmu jednotlivých živin a jejich nejvhodnějším zdrojům, významu a reálným účinkům suplementů pro sportovce a také dává nahlédnout na nejrozšířenější výživové mýty a kontroverzní témata, jako je lepek, veganství, antibiotika v mase, palmový olej a mnoho dalších. Praktická část knihy podrobně probírá nejznámější výživové styly a nabízí praktické postupy, jak si sestavit sportovní jídelníček, jaký druh redukční diety zvolit a jak si vytvořit správné výživové návyky pro udržitelnost výsledků a dlouhodobý růst sportovní výkonnosti. V závěru 552stránkové publikace najde čtenář výživová doporučení a jídelníčky přímo od nejznámějších osobností ze světa fitness a silových sportů.

Základní údaje o knize:

úplný název: Moderní výživa ve fitness a silových sportech
autor: Lukáš Roubík a kolektiv
nakladatelství: Erasport, s. r. o. (Ronnie.cz)
rok vydání: 2018
počet stran: 552
rozměr: 149 x 210 mm
typ: pevná bez přebalu lesklá

O autorovi:

Lukáš Roubík je odborníkem na sportovní výživu s 15 lety praxe ve vrcholovém sportu, výživu člověka vystudoval na Lékařské fakultě Masarykovy univerzity v Brně. V mládí byl aktivním závodníkem v kulturistice a získal tituly dorosteneckého a juniorského mistra ČR. Po ukončení soutěžní kariéry působil několik let jako výživový konzultant závodníků, autor odborných článků a lektor ve Fitness akademii Ronnie.cz při výuce trenérů II. třídy a později i I. třídy na FTVS UK. V letech 2010–2018 byl předsedou Trenérsko-metodické komise a členem Výkonného výboru Svazu kulturistiky a fitness ČR. Je autorem oblíbené knihy Příprava na soutěž v kulturistice od A do Z a spoluzakladatelem Institutu Moderní Výživy, který se zabývá vzděláváním v oblasti výživy na základě vědecky podložených informací.

Kolektiv: Spoluautory teoretické části knihy jsou Miloslav Šindelář a Radomil Vašík, do praktické části přispěli Milan Šádek a Tomáš Bureš, Sabina Pleváková, Aleš Lamka, Jiří Tkadlčík, Jiří Orság, Filip Trojovský a Milan Špingl.

Hlavním cílem kolektivu autorů bylo přinést na trh moderní a komplexní publikaci s nejnovějšími a vědecky podloženými poznatky o všech aspektech sportovní výživy ve fitness a silových sportech.

První část rozsáhlého textu se věnuje základům biochemie a fyziologie sportovní výživy, fungování metabolismu v kontextu sportovního tréninku, dávkování a načasování příjmu jednotlivých živin a jejich nejvhodnějším zdrojům, významu a reálným účinkům suplementů pro sportovce a také dává nahlédnout na nejrozšířenější výživové mýty a kontroverzní témata, jako je lepek, veganství, antibiotika v mase, palmový olej a mnoho dalších. Praktická část knihy podrobně probírá nejznámější výživové styly a nabízí praktické postupy, jak si sestavit sportovní jídelníček, jaký druh redukční diety zvolit a jak si vytvořit správné výživové návyky pro udržitelnost výsledků a dlouhodobý růst sportovní výkonnosti. V závěru 552stránkové publikace najde čtenář výživová doporučení a jídelníčky přímo od nejznámějších osobností ze světa fitness a silových sportů.

Obsah knihy:

1 - Úvod do světa výživy ve fitness a silových sportech
1.1 - Vize knihy
2 - Význam a specifika výživy ve fitness a silových sportech
2.1 - Pyramida priorit ve sportovní výživě
3 - Úvod do biochemie a fyziologie sportovní výživy
3.1 - Základní pojmy biochemie a fyziologie (sportovní) výživy
3.2 - Řízení a regulace metabolismu
3.2.1 - Metabolická typologie
3.2.2 - Mikrobiom
3.2.3 - Hledisko evoluce
3.3 - Vybrané hormony z perspektivy fitness a silových sportů
3.3.1 - Testosteron
3.3.2 - Růstový hormon
3.3.3 - Inzulín
3.3.4 - Glukagon
3.3.5 - Kortizol
3.3.6 - Ghrelin
3.3.7 - Leptin
4 - Energetický metabolismus
4.1 - Energetická bilance
4.1.1 - Výdej energie
4.1.2 - Měření energetického výdeje
4.1.3 - Příjem energie
4.2 - Energetické substráty
4.2.1 - Poměr energetických substrátů v jídelníčku
4.3 - Energetické zásoby v organismu a jejich využití při zátěži
4.3.1 - Využití energetických zásob při zátěži
4.3.2 - Energetické zásoby v organismu
5 - Bílkoviny
5.1 - Biochemická struktura bílkovin a aminokyselin
5.2 - Metabolismus bílkovin
5.2.1 - Katabolismus bílkovin
5.2.2 - Anabolismus bílkovin
5.2.3 - Dusíková bilance
5.3 - Biologická hodnota bílkovin
5.3.1 - Další ukazatele kvality bílkovin ve výživě člověka
5.3.2 - Zákony v metabolismu aminokyselin
5.4 - Zdroje bílkovin pro výživu ve fitness a silových sportech
5.4.1 - Maso
5.4.2 - Vejce
5.4.3 - Mléčné výrobky
5.4.4 - Syrovátkový protein
5.4.5 - Rostlinné bílkoviny
5.4.6 - Jak zvýšit využitelnost bílkovin z potravy?
5.5 - Dávkování a načasování příjmu bílkovin
5.5.1 - Dávkování bílkovin
5.5.2 - Může být vysoký příjem bílkovin u sportovců zdraví nebezpečný?
5.5.3 - Může být příliš vysoký příjem bílkovin pro sportovce nevhodný?
5.5.4 - Existuje maximální dávka bílkovin v jednom jídle?
5.5.5 - Načasování příjmu bílkovin
5.6 - Antibiotika, hormony a rezidua v mase
5.7 - Vegetariánské mýty o živočišných bílkovinách
6 - Sacharidy
6.1 - Biochemická struktura sacharidů a cukrů
6.2 - Metabolismus sacharidů
6.2.1 - Katabolismus sacharidů
6.2.2 - Anabolismus sacharidů
6.3 - Glykemický index sacharidů a další ukazatele
6.3.1 - Glykemický index
6.3.2 - Glykemická nálož
6.3.3 - Variabilita a limitace glykemického indexu
6.3.4 - Inzulínový index
6.4 - Zdroje sacharidů ve sportovní výživě
6.5 - Dávkování a načasování příjmu sacharidů
6.5.1 - Dávkování sacharidů
6.5.2 - Je vhodný nadměrný příjem sacharidů a cukrů v objemu?
6.5.3 - Jsou vhodné „nuly“ sacharidů v dietě?
6.5.4 - Načasování příjmu sacharidů
6.5.5 - Inzulínové okno a potréninkový nápoj
6.6 - Lepek ve (sportovní) výživě – mýty a fakta
6.6.1 - Nemoci z konzumace lepku
6.6.2 - Je vyřazení lepku z jídelníčku pro zdravé lidi zdravější?
6.6.3 - (Bez)lepkový verdikt (nejen) pro sportovce
6.7 - Vláknina
6.8 - Umělá sladidla
6.8.1 - Má smysl se vyhýbat umělým sladidlům?

7 - Tuky
7. 1 - Biochemická struktura lipidů a mastných kyselin
7. 2 - Metabolismus tuků
7.2.1 - Trávení a transport tuků
7.2.2 - Metabolismus tukové tkáně a lipolýza
7.2.3 - β-oxidace mastných kyselin aneb spalování tuků
7.2.4 - Syntéza mastných kyselin a triacylglycerolů
7.2.5 - Syntéza ketolátek neboli ketogeneze
7.2.6 - Metabolismus cholesterolu
7.3 - Zdroje tuků ve sportovní výživě
7.4 - Dávkování a načasování příjmu tuků
7.4.1 - Dávkování tuků
7.4.2 - Načasování příjmu tuků
7.4.3 - Na jakém tuku a oleji smažit?
7.4.4 - Má smysl se vyhýbat palmovému oleji?
8 - Vitamíny
8.1 - Význam vitamínů ve (sportovní) výživě
8.2 - Vitamíny rozpustné ve vodě a jejich zdroje ve výživě
8.3 - Vitamíny rozpustné v tucích a jejich zdroje ve výživě
8.4 - Dávkování a příjem vitamínů ve sportovní výživě
8.5 - Ztráty vitamínů tepelnou úpravou a skladováním potravin
9 - Minerální látky a stopové prvky
9.1 - Význam minerálních látek a stopových prvků ve (sportovní)
9.2 - Minerální látky a jejich zdroje ve výživě
9.3 - Stopové prvky a jejich zdroje ve výživě
10 - Pitný režim ve fitness a silových sportech
10.1 - Bilance tekutin ve sportovní výživě
10.2 - Doplňování tekutin ve sportovní výživě
10.3 - Doplňování tekutin ve fitness a silových sportech
11 - Suplementy ve sportovní výživě
11.1 - Význam doplňkové výživy ve fitness a silových sportech
11.1.1 - Hlavní přínosy suplementů pro sportovce
11.1.2 - Jsou doplňky výživy pro sportovce bezpečné a přirozené?
11.1.3 - Dělení suplementů
11.2 - Proteiny
11.2.1 - Metody výroby proteinových přípravků
11.2.2 - Zdroje a druhy proteinových přípravků
11.3 - Aminokyseliny
11.3.1 - Komplexní aminokyseliny
11.3.2 - BCAA
11.3.3 - Ostatní aminokyseliny s bioaktivními účinky
11.4 - Sacharidy a gainery
11.4.1 - Gainery
11.4.2 - Samostatné sacharidové přípravky
11.5 - Suplementy s obsahem tuků
11.5.1 - CLA
11.5.2 - MCT oleje
11.5.3 - Omega-3 mastné kyseliny
11.6 - Vitamíny a minerální látky
11.7 - Iontové nápoje
11.8 - Kloubní výživa
11.8.1 - Glukosamin
11.8.2 - Chondroitin
11.8.3 - MSM
11.8.4 - Kolagen
11.8.5 - Boswellia serrata
11.8.6 - Cissus quadrangularis
11.8.7 - Kurkumin
11.8.8 - Rybí olej
11.8.9 - Význam užívání kloubní výživy pro sportovce
11.9 - Fitness potraviny
11.9.1 - Proteinové tyčinky
11.9.2 - Proteinové palačinky
11.9.3 - Proteinový puding
11.9.4 - Ovesné a rýžové kaše
11.9.5 - Ořechová másla s proteiny
11.9.6 - Proteinové těstoviny a chléb
11.10 - Tekuté náhražky potravy
11.11 - Kreatin
11.11.1 - Složení a funkce kreatinu v organismu
11.11.2 - Účinky kreatinu
11.11.3 - Formy kreatinu
11.11.4 - Užívání a dávkování kreatinu
11.11.5 - Bezpečnost užívání kreatinu
11.12 - Anabolizéry
11.12.1 - Tribulus
11.12.2 - HMB
11.12.3 - Ecdysteron
11.12.4 - Prohormony a prosteroidy
11.13 - Stimulanty a NO produkty
11.13.1 - Arginin
11.13.2 - Citrulin
11.13.3 - Beta alanin
11.13.4 - Kofein
11.13.5 - Taurin
11.13.6 - Tyrosin
11.13.7 - Inosin
11.13.8 - Guarana
11.14 - Spalovače tuku
11.14.1 - Zelený čaj a extrakt ze zeleného čaje
11.14.2 - Synefrin
11.14.3 - Extrakt z kůry vrby bílé
11.14.4 - Kapsaicin a extrakty z pepřů
11.14.5 - Extrakt z banaby
11.14.6 - Karnitin
11.14.7 - HCA, chrom a další látky ve spalovačích tuku
11.15 - Cyklování suplementů
12 - Jak správně sestavit jídelníček
12.1 - Hodnocení nutričního stavu a diagnostika sportovce
12.2 - Personalizace výživy a individuální přístup
12.3 - Jaký výživový postup zvolit?
12.4 - Jak sestavit sportovní jídelníček?
12.5 - Výživové návyky, udržitelnost výsledků a dlouhodobý růst výkonnosti
13 - Výživové postupy a redukční diety
13.1 - Jaký druh redukční diety zvolit?
13.2 - Nízkosacharidové diety (low-carb)
13.2.1 - Ketogenní diety
13.2.2 - Cyklická ketogenní dieta (CKD)
13.3 - Nízkotučné diety (low-fat)
13.3.1 - Sacharidové vlny
13.3.2 - Konstantní příjem sacharidů
13.4 - Flexibilní stravování (IIFYM)
13.5 - Cleaneating
13.6 - Paleo výživa
13.7 - Přerušované hladovění (intermittent fasting)
13.8 - Reverse dieting
13.9 - Refeed days
13.10 - Nejčastější chyby v redukční dietě
13.10.1 - Metabolic damage
13.10.2 - Cheat days
14 - Moderní výživa ve fitness a silových sportech v praxi
14.1 - Sportovní kulturistika (autoři: Milan Šádek a Tomáš Bureš)
14.1.1 - Sportovní cíle v kulturistice
14.1.2 - Nutriční požadavky a výživové postupy
14.1.3 - Jídelníček a suplementy pro nabírání svalů
14.1.4 - Jídelníček a suplementy pro rýsování svalů a shazování tuku
14.1.5 - Příprava před závody (autor: Tomáš Bureš)
14.2 - Bikiny fitness (autor: Sabina Pleváková)
14.2.1 - Sportovní cíle v bikiny fitness
14.2.2 - Nutriční požadavky a výživové postupy
14.2.3 - Jídelníček a suplementy v mimosoutěžním období
14.2.4 - Jídelníček a suplementy pro rýsování svalů a shazování tuku
14.2.5 - Příprava před závody
14.3 - Physique mužů (autor: Aleš Lamka)
14.3.1 - Sportovní cíle ve physique mužů
14.3.2 - Nutriční požadavky a výživové postupy
14.3.3 - Jídelníček a suplementy v mimosoutěžním období
14.3.4 - Jídelníček a suplementy pro rýsování svalů a shazování tuku
14.3.5 - Příprava před závody
14.4 - Silový trojboj (autor: Milan Špingl)
14.4.1 - Sportovní cíle v silovém trojboji
14.4.2 - Nutriční požadavky a výživové postupy
14.4.3 - Jídelníček a suplementy v silovém trojboji
14.4.4 - Příprava před závody
14.5 - Vzpírání (autor: Jiří Orság)
14.5.1 - Sportovní cíle ve vzpírání
14.5.2 - Nutriční požadavky a výživové postupy
14.5.3 - Jídelníček a suplementy ve vzpírání
14.6 - Strongman (autor: Jiří Tkadlčík)
14.6.1 - Sportovní cíle u strongmanů
14.6.2 - Nutriční požadavky a výživové postupy
14.6.3 - Jídelníček a suplementy u strongmanů
14.6.4 - Příprava před závody
14.7 - CrossFit (autor: Filip Trojovský)
14.7.1 - Sportovní cíle v CrossFitu
14.7.2 - Nutriční požadavky a výživové postupy
14.7.3 - Jídelníček a suplementy v CrossFitu
14.7.4 - Příprava před závody
15 - Závěr
15.1 - Poděkování

Kolektiv autorů
Seznam použitých zkratek
Zdroje a doporučená literatura

S oblibou používají: běžná populace rekreační sportovci siloví sportovci (kulturistika, fitness, silový trojboj, vrh koulí, hod kladivem, sprint, plavání na krátké vzdálenosti aj.) silově-vytrvalostní sportovci (fotbal, lední hokej, pozemní hokej, ragby, košíková, běhy a plavání na střední vzdálenosti aj.) vytrvalostní sportovci (běhy, dálkové plavání, triatlon, cyklistika, běh na lyžích aj.) Doplněk stravy. Nepřekračujte doporučené dávkování. Produkt uložte mimo dosah dětí. Doplňky stravy nejsou náhradou pestré stravy. Obrázek je pouze ilustrativní a pro představu, nemusí vyobrazovat aktuálně dostupnou variantu.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Nevyplňujte toto pole: