!! LAHODNA TYCINKA ZDARMA KE KAZDE OBJEDNAVCE OD 300,- Kč - DOPRAVA ZDARMA OD 1000,- Kč !! POSILAME I NA SLOVENSKO

Extrifit Moderní výživa + šťavnatá tyčinka ZDARMA

Neohodnoceno
 
DÁREK ZDARMA Efekt lupa
 
Dostupnost Skladem (1 ks)
Můžeme doručit do
25.9.2020
Běžná cena 839 Kč
Ušetříte 194 Kč (–23 %)
645 Kč    
Kód produktu 1-12255001
Značka Extrifit
Kategorie Knihy a časopisy
 

Nejkomplexnější kniha o sportovní výživě pro fitness a silové sporty na českém trhu.

Když před téměř 20 lety přišla do českých knihkupectví kniha amerických autorů Gerarda Thorna a Phila Embletona s názvem Suplementy ve výživě, stala se na dlouhou dobu „sportovní biblí“ pro všechny, kteří chtěli poznat problematiku sportovní výživy do detailů. S ohledem na dynamické změny ve sportovní výživě však v ní publikované informace brzy zastaraly a bohužel se od té doby na trh nedostala kniha, která by nabídla opravdu komplexní souhrn posledních znalostí z oblasti sportovní výživy tak, aby to vyhovovalo praktickým potřebám současných sportovců z oblasti fitness a silových sportů. Několik publikací vyšlo, nicméně buď byly spíše vědeckého zaměření, nebo zaměření praktického, ale s příliš povrchním pohledem. Kniha Moderní výživa ve fitness a silových sportech ale přináší obojí - pohled na sportovní výživu a doplňky z úhlu nejnovějších vědeckých výzkumů a studií, zároveň také obrovský díl praktických přístupů pro co nejsnadnější využití čtenáři na všech úrovních - od začínajících až po profesionální sportovce.

V čele autorského týmu knihy stál Lukáš Roubík, autor bestselleru Příprava na soutěž v kulturistice od A do Z, spoluautory teoretické části knihy jsou Miloslav Šindelář a Radomil Vašík. Do praktické části přispěli Milan Šádek a Tomáš Bureš, Sabina Pleváková, Aleš Lamka, Jiří Tkadlčík, Jiří Orság, Filip Trojovský a Milan Špingl.

Hlavním cílem kolektivu autorů bylo přinést na trh moderní a komplexní publikaci s nejnovějšími a vědecky podloženými poznatky o všech aspektech sportovní výživy ve fitness a silových sportech.

První část rozsáhlého textu se věnuje základům biochemie a fyziologie sportovní výživy, fungování metabolismu v kontextu sportovního tréninku, dávkování a načasování příjmu jednotlivých živin a jejich nejvhodnějším zdrojům, významu a reálným účinkům suplementů pro sportovce a také dává nahlédnout na nejrozšířenější výživové mýty a kontroverzní témata, jako je lepek, veganství, antibiotika v mase, palmový olej a mnoho dalších. Praktická část knihy podrobně probírá nejznámější výživové styly a nabízí praktické postupy, jak si sestavit sportovní jídelníček, jaký druh redukční diety zvolit a jak si vytvořit správné výživové návyky pro udržitelnost výsledků a dlouhodobý růst sportovní výkonnosti. V závěru 552stránkové publikace najde čtenář výživová doporučení a jídelníčky přímo od nejznámějších osobností ze světa fitness a silových sportů.

Základní údaje o knize:

úplný název: Moderní výživa ve fitness a silových sportech
autor: Lukáš Roubík a kolektiv
nakladatelství: Erasport, s. r. o. (Ronnie.cz)
rok vydání: 2018
počet stran: 552
rozměr: 149 x 210 mm
typ: pevná bez přebalu lesklá

O autorovi:

Lukáš Roubík je odborníkem na sportovní výživu s 15 lety praxe ve vrcholovém sportu, výživu člověka vystudoval na Lékařské fakultě Masarykovy univerzity v Brně. V mládí byl aktivním závodníkem v kulturistice a získal tituly dorosteneckého a juniorského mistra ČR. Po ukončení soutěžní kariéry působil několik let jako výživový konzultant závodníků, autor odborných článků a lektor ve Fitness akademii Ronnie.cz při výuce trenérů II. třídy a později i I. třídy na FTVS UK. V letech 2010–2018 byl předsedou Trenérsko-metodické komise a členem Výkonného výboru Svazu kulturistiky a fitness ČR. Je autorem oblíbené knihy Příprava na soutěž v kulturistice od A do Z a spoluzakladatelem Institutu Moderní Výživy, který se zabývá vzděláváním v oblasti výživy na základě vědecky podložených informací.

Kolektiv: Spoluautory teoretické části knihy jsou Miloslav Šindelář a Radomil Vašík, do praktické části přispěli Milan Šádek a Tomáš Bureš, Sabina Pleváková, Aleš Lamka, Jiří Tkadlčík, Jiří Orság, Filip Trojovský a Milan Špingl.

Hlavním cílem kolektivu autorů bylo přinést na trh moderní a komplexní publikaci s nejnovějšími a vědecky podloženými poznatky o všech aspektech sportovní výživy ve fitness a silových sportech.

První část rozsáhlého textu se věnuje základům biochemie a fyziologie sportovní výživy, fungování metabolismu v kontextu sportovního tréninku, dávkování a načasování příjmu jednotlivých živin a jejich nejvhodnějším zdrojům, významu a reálným účinkům suplementů pro sportovce a také dává nahlédnout na nejrozšířenější výživové mýty a kontroverzní témata, jako je lepek, veganství, antibiotika v mase, palmový olej a mnoho dalších. Praktická část knihy podrobně probírá nejznámější výživové styly a nabízí praktické postupy, jak si sestavit sportovní jídelníček, jaký druh redukční diety zvolit a jak si vytvořit správné výživové návyky pro udržitelnost výsledků a dlouhodobý růst sportovní výkonnosti. V závěru 552stránkové publikace najde čtenář výživová doporučení a jídelníčky přímo od nejznámějších osobností ze světa fitness a silových sportů.

Obsah knihy:

1 - Úvod do světa výživy ve fitness a silových sportech
1.1 - Vize knihy
2 - Význam a specifika výživy ve fitness a silových sportech
2.1 - Pyramida priorit ve sportovní výživě
3 - Úvod do biochemie a fyziologie sportovní výživy
3.1 - Základní pojmy biochemie a fyziologie (sportovní) výživy
3.2 - Řízení a regulace metabolismu
3.2.1 - Metabolická typologie
3.2.2 - Mikrobiom
3.2.3 - Hledisko evoluce
3.3 - Vybrané hormony z perspektivy fitness a silových sportů
3.3.1 - Testosteron
3.3.2 - Růstový hormon
3.3.3 - Inzulín
3.3.4 - Glukagon
3.3.5 - Kortizol
3.3.6 - Ghrelin
3.3.7 - Leptin
4 - Energetický metabolismus
4.1 - Energetická bilance
4.1.1 - Výdej energie
4.1.2 - Měření energetického výdeje
4.1.3 - Příjem energie
4.2 - Energetické substráty
4.2.1 - Poměr energetických substrátů v jídelníčku
4.3 - Energetické zásoby v organismu a jejich využití při zátěži
4.3.1 - Využití energetických zásob při zátěži
4.3.2 - Energetické zásoby v organismu
5 - Bílkoviny
5.1 - Biochemická struktura bílkovin a aminokyselin
5.2 - Metabolismus bílkovin
5.2.1 - Katabolismus bílkovin
5.2.2 - Anabolismus bílkovin
5.2.3 - Dusíková bilance
5.3 - Biologická hodnota bílkovin
5.3.1 - Další ukazatele kvality bílkovin ve výživě člověka
5.3.2 - Zákony v metabolismu aminokyselin
5.4 - Zdroje bílkovin pro výživu ve fitness a silových sportech
5.4.1 - Maso
5.4.2 - Vejce
5.4.3 - Mléčné výrobky
5.4.4 - Syrovátkový protein
5.4.5 - Rostlinné bílkoviny
5.4.6 - Jak zvýšit využitelnost bílkovin z potravy?
5.5 - Dávkování a načasování příjmu bílkovin
5.5.1 - Dávkování bílkovin
5.5.2 - Může být vysoký příjem bílkovin u sportovců zdraví nebezpečný?
5.5.3 - Může být příliš vysoký příjem bílkovin pro sportovce nevhodný?
5.5.4 - Existuje maximální dávka bílkovin v jednom jídle?
5.5.5 - Načasování příjmu bílkovin
5.6 - Antibiotika, hormony a rezidua v mase
5.7 - Vegetariánské mýty o živočišných bílkovinách
6 - Sacharidy
6.1 - Biochemická struktura sacharidů a cukrů
6.2 - Metabolismus sacharidů
6.2.1 - Katabolismus sacharidů
6.2.2 - Anabolismus sacharidů
6.3 - Glykemický index sacharidů a další ukazatele
6.3.1 - Glykemický index
6.3.2 - Glykemická nálož
6.3.3 - Variabilita a limitace glykemického indexu
6.3.4 - Inzulínový index
6.4 - Zdroje sacharidů ve sportovní výživě
6.5 - Dávkování a načasování příjmu sacharidů
6.5.1 - Dávkování sacharidů
6.5.2 - Je vhodný nadměrný příjem sacharidů a cukrů v objemu?
6.5.3 - Jsou vhodné „nuly“ sacharidů v dietě?
6.5.4 - Načasování příjmu sacharidů
6.5.5 - Inzulínové okno a potréninkový nápoj
6.6 - Lepek ve (sportovní) výživě – mýty a fakta
6.6.1 - Nemoci z konzumace lepku
6.6.2 - Je vyřazení lepku z jídelníčku pro zdravé lidi zdravější?
6.6.3 - (Bez)lepkový verdikt (nejen) pro sportovce
6.7 - Vláknina
6.8 - Umělá sladidla
6.8.1 - Má smysl se vyhýbat umělým sladidlům?

7 - Tuky
7. 1 - Biochemická struktura lipidů a mastných kyselin
7. 2 - Metabolismus tuků
7.2.1 - Trávení a transport tuků
7.2.2 - Metabolismus tukové tkáně a lipolýza
7.2.3 - β-oxidace mastných kyselin aneb spalování tuků
7.2.4 - Syntéza mastných kyselin a triacylglycerolů
7.2.5 - Syntéza ketolátek neboli ketogeneze
7.2.6 - Metabolismus cholesterolu
7.3 - Zdroje tuků ve sportovní výživě
7.4 - Dávkování a načasování příjmu tuků
7.4.1 - Dávkování tuků
7.4.2 - Načasování příjmu tuků
7.4.3 - Na jakém tuku a oleji smažit?
7.4.4 - Má smysl se vyhýbat palmovému oleji?
8 - Vitamíny
8.1 - Význam vitamínů ve (sportovní) výživě
8.2 - Vitamíny rozpustné ve vodě a jejich zdroje ve výživě
8.3 - Vitamíny rozpustné v tucích a jejich zdroje ve výživě
8.4 - Dávkování a příjem vitamínů ve sportovní výživě
8.5 - Ztráty vitamínů tepelnou úpravou a skladováním potravin
9 - Minerální látky a stopové prvky
9.1 - Význam minerálních látek a stopových prvků ve (sportovní)
9.2 - Minerální látky a jejich zdroje ve výživě
9.3 - Stopové prvky a jejich zdroje ve výživě
10 - Pitný režim ve fitness a silových sportech
10.1 - Bilance tekutin ve sportovní výživě
10.2 - Doplňování tekutin ve sportovní výživě
10.3 - Doplňování tekutin ve fitness a silových sportech
11 - Suplementy ve sportovní výživě
11.1 - Význam doplňkové výživy ve fitness a silových sportech
11.1.1 - Hlavní přínosy suplementů pro sportovce
11.1.2 - Jsou doplňky výživy pro sportovce bezpečné a přirozené?
11.1.3 - Dělení suplementů
11.2 - Proteiny
11.2.1 - Metody výroby proteinových přípravků
11.2.2 - Zdroje a druhy proteinových přípravků
11.3 - Aminokyseliny
11.3.1 - Komplexní aminokyseliny
11.3.2 - BCAA
11.3.3 - Ostatní aminokyseliny s bioaktivními účinky
11.4 - Sacharidy a gainery
11.4.1 - Gainery
11.4.2 - Samostatné sacharidové přípravky
11.5 - Suplementy s obsahem tuků
11.5.1 - CLA
11.5.2 - MCT oleje
11.5.3 - Omega-3 mastné kyseliny
11.6 - Vitamíny a minerální látky
11.7 - Iontové nápoje
11.8 - Kloubní výživa
11.8.1 - Glukosamin
11.8.2 - Chondroitin
11.8.3 - MSM
11.8.4 - Kolagen
11.8.5 - Boswellia serrata
11.8.6 - Cissus quadrangularis
11.8.7 - Kurkumin
11.8.8 - Rybí olej
11.8.9 - Význam užívání kloubní výživy pro sportovce
11.9 - Fitness potraviny
11.9.1 - Proteinové tyčinky
11.9.2 - Proteinové palačinky
11.9.3 - Proteinový puding
11.9.4 - Ovesné a rýžové kaše
11.9.5 - Ořechová másla s proteiny
11.9.6 - Proteinové těstoviny a chléb
11.10 - Tekuté náhražky potravy
11.11 - Kreatin
11.11.1 - Složení a funkce kreatinu v organismu
11.11.2 - Účinky kreatinu
11.11.3 - Formy kreatinu
11.11.4 - Užívání a dávkování kreatinu
11.11.5 - Bezpečnost užívání kreatinu
11.12 - Anabolizéry
11.12.1 - Tribulus
11.12.2 - HMB
11.12.3 - Ecdysteron
11.12.4 - Prohormony a prosteroidy
11.13 - Stimulanty a NO produkty
11.13.1 - Arginin
11.13.2 - Citrulin
11.13.3 - Beta alanin
11.13.4 - Kofein
11.13.5 - Taurin
11.13.6 - Tyrosin
11.13.7 - Inosin
11.13.8 - Guarana
11.14 - Spalovače tuku
11.14.1 - Zelený čaj a extrakt ze zeleného čaje
11.14.2 - Synefrin
11.14.3 - Extrakt z kůry vrby bílé
11.14.4 - Kapsaicin a extrakty z pepřů
11.14.5 - Extrakt z banaby
11.14.6 - Karnitin
11.14.7 - HCA, chrom a další látky ve spalovačích tuku
11.15 - Cyklování suplementů
12 - Jak správně sestavit jídelníček
12.1 - Hodnocení nutričního stavu a diagnostika sportovce
12.2 - Personalizace výživy a individuální přístup
12.3 - Jaký výživový postup zvolit?
12.4 - Jak sestavit sportovní jídelníček?
12.5 - Výživové návyky, udržitelnost výsledků a dlouhodobý růst výkonnosti
13 - Výživové postupy a redukční diety
13.1 - Jaký druh redukční diety zvolit?
13.2 - Nízkosacharidové diety (low-carb)
13.2.1 - Ketogenní diety
13.2.2 - Cyklická ketogenní dieta (CKD)
13.3 - Nízkotučné diety (low-fat)
13.3.1 - Sacharidové vlny
13.3.2 - Konstantní příjem sacharidů
13.4 - Flexibilní stravování (IIFYM)
13.5 - Cleaneating
13.6 - Paleo výživa
13.7 - Přerušované hladovění (intermittent fasting)
13.8 - Reverse dieting
13.9 - Refeed days
13.10 - Nejčastější chyby v redukční dietě
13.10.1 - Metabolic damage
13.10.2 - Cheat days
14 - Moderní výživa ve fitness a silových sportech v praxi
14.1 - Sportovní kulturistika (autoři: Milan Šádek a Tomáš Bureš)
14.1.1 - Sportovní cíle v kulturistice
14.1.2 - Nutriční požadavky a výživové postupy
14.1.3 - Jídelníček a suplementy pro nabírání svalů
14.1.4 - Jídelníček a suplementy pro rýsování svalů a shazování tuku
14.1.5 - Příprava před závody (autor: Tomáš Bureš)
14.2 - Bikiny fitness (autor: Sabina Pleváková)
14.2.1 - Sportovní cíle v bikiny fitness
14.2.2 - Nutriční požadavky a výživové postupy
14.2.3 - Jídelníček a suplementy v mimosoutěžním období
14.2.4 - Jídelníček a suplementy pro rýsování svalů a shazování tuku
14.2.5 - Příprava před závody
14.3 - Physique mužů (autor: Aleš Lamka)
14.3.1 - Sportovní cíle ve physique mužů
14.3.2 - Nutriční požadavky a výživové postupy
14.3.3 - Jídelníček a suplementy v mimosoutěžním období
14.3.4 - Jídelníček a suplementy pro rýsování svalů a shazování tuku
14.3.5 - Příprava před závody
14.4 - Silový trojboj (autor: Milan Špingl)
14.4.1 - Sportovní cíle v silovém trojboji
14.4.2 - Nutriční požadavky a výživové postupy
14.4.3 - Jídelníček a suplementy v silovém trojboji
14.4.4 - Příprava před závody
14.5 - Vzpírání (autor: Jiří Orság)
14.5.1 - Sportovní cíle ve vzpírání
14.5.2 - Nutriční požadavky a výživové postupy
14.5.3 - Jídelníček a suplementy ve vzpírání
14.6 - Strongman (autor: Jiří Tkadlčík)
14.6.1 - Sportovní cíle u strongmanů
14.6.2 - Nutriční požadavky a výživové postupy
14.6.3 - Jídelníček a suplementy u strongmanů
14.6.4 - Příprava před závody
14.7 - CrossFit (autor: Filip Trojovský)
14.7.1 - Sportovní cíle v CrossFitu
14.7.2 - Nutriční požadavky a výživové postupy
14.7.3 - Jídelníček a suplementy v CrossFitu
14.7.4 - Příprava před závody
15 - Závěr
15.1 - Poděkování

Kolektiv autorů
Seznam použitých zkratek
Zdroje a doporučená literatura

S oblibou používají: běžná populace rekreační sportovci siloví sportovci (kulturistika, fitness, silový trojboj, vrh koulí, hod kladivem, sprint, plavání na krátké vzdálenosti aj.) silově-vytrvalostní sportovci (fotbal, lední hokej, pozemní hokej, ragby, košíková, běhy a plavání na střední vzdálenosti aj.) vytrvalostní sportovci (běhy, dálkové plavání, triatlon, cyklistika, běh na lyžích aj.) Doplněk stravy. Určeno pro zvláštní výživu - vhodné pro sportovce. Obrázek je pouze ilustrativni a pro představu, nemusí vyobrazovat aktuálně dostupnou variantu.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Nevyplňujte toto pole: